Skip to content


Täitemenetluse seadustikku täiendatakse uue peatükiga, mille kohaselt saab kohus elatise mõjuva põhjuseta tasumata jätmise korral peatada võlgniku jahipidamisõiguse, mootorsõiduki juhtimisõiguse, väikelaeva ja jeti juhtimisõiguse ning peatada kalastuskaardi, relvaloa ja relvasoetamisloa kehtivuse. Õiguste peatamisel keelab kohus ka nimetatud õiguste andmise.

Lapse elatisnõude aegumistähtaeg pikeneb kolmelt aastalt kümnele. Ka kõrgkoolis õppival täisealisel isikul on kuni 21. eluaastani õigus nõuda vanemalt elatist. Elatise nõudmise tingimuseks seatakse, et isik peab omandama põhi-, kesk- või kõrgharidust või õppima kutseõppe tasemeõppes.

Kohtutäiturit kohustatakse elatise võlgnikuga regulaarselt ühenduses olema, et selgitada välja, miks võlgnik ei täida lapse ülalpidamiskohustust. Lisaks kohustatakse kohtutäiturit võlgniku valduses olevaid ruume ja maatükki regulaarsemalt läbi otsima arestitava vara leidmiseks ning selle müümiseks, kui muud täitetoimingud pole pika aja jooksul võimaldanud elatist sisse nõuda.

Täitemenetluse seadustiku muutmisega seoses tehakse muudatusi veel 11 seaduses.

Menetlusteabega saab tutvuda siin:
https://www.riigiteataja.ee/eelnoud/menetluskaik/JUM/14-1439

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *