Skip to content

Bragolini nutvad lapsed

Asjaolud

Kohaliku omavalitsuse üksus (KOV, avaldaja) esitas avalduse, milles palus lapse hooldusõiguse äravõtmist isalt, kes kannab karistust kinnipidamisasutuses. Emalt oli lapse hooldusõigus eelnevalt täielikult ära võetud ja määratud KOV eestkostjaks. Isa vaidles avaldusele vastu ja palus määrata lapse eestkostjaks lapse vanaema ajaks, mil ta viibib kinnipidamisasutuses. Maakohus võttis isalt hooldusõiguse täielikult ära ja määras eestkostjaks KOV-i. Isa ja vanaema esitasid määruskaebused, mille maakohus rahuldamata jättis ning edastas lahendamiseks ringkonnakohtule. Ringkonnakohus jättis määruskaebused rahuldamata. Isa ja vanaema pöördusid Riigikohtusse.

Kohtu seisukoht

1. Asjas on tuvastatud ning tõendamist leidnud, et isa kuritegelik eluviis ja isikuomadustest tingitud suutmatus tagada hooldusõigust teostades lapse heaolu, annab alust võtta temalt hooldusõigus täielikult ära. Seega kohus ei saanud rakendada kergemat meedet nagu seda on hooldusõiguse peatamine.
2. Kohtud on asunud kõiki asjaolusid arvestades põhjendatult seisukohale, et lapse eestkostjaks tuleb määrata KOV, kuna vanavanem ei suuda last igapäevaselt kasvatada ja tema eest hoolitseda ega tagada lapse turvalist arengut.

Riigikohus jättis määruskaebused rahuldamata.

Lahendi terviktekst: http://www.riigikohus.ee/?id=11&tekst=RK/3-2-1-161-14

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *